Agrarisch natuurbeheer
ANV Het Binnenveld maakt zich sterk voor natuurinclusief boeren en het aanleggen van natuur- en landschapselementen in het Binnenveld. Ook streekeigen erfbeplantingen horen daarbij. Hiermee willen we het aantrekkelijke karakter van dit prachtige agrarische gebied versterken en de biodiversiteit vergroten.
De bescherming van de weidevogels (zoals kieviten, grutto’s en wulpen) en erfvogels (zoals steenuilen en boerenzwaluwen) door de vrijwillige weidevogelgroepen Oost en West is hier direct mee verbonden.
De veldcoördinator van de collectieven BoerenNatuur Utrecht Oost en BoerenNatuurVeluwe geeft namens de ANV informatie over beheerpakketten en subsidies aan geïnteresseerde agrariërs, landgoederen en particulieren met agrarische grond. Daarnaast voert de veldcoördinator diverse landschapsprojecten uit in het Binnenveld in samenwerking met de omliggende gemeenten.
Onder aan deze pagina staat een korte verkenning van de subsidiemogelijkheden in de provincies. De financiering van activiteiten loopt via de collectieven van BoerenNatuur.

Projecten
In het weidevogelplan 2020 is gekeken hoe binnen het Binnenveld het weidevogelbeheer nog beter uitgevoerd kan worden. In een weidevogelgebied wil je eigenlijk zo min mogelijk bomen (een open landschap). Het bosje tussen de Veenweg en de Grift was voor dat gebied voor de weidevogels een belemmering.
Het bosje is inmiddels verwijderd (elders is er een vervangend bosje aangeplant) en is van de sloot tussen de Veenweg en de Grift een natuurvriendelijke oever gemaakt.
Voor de weidevogels een hele verbetering: geen bedreiging van roofdieren uit het bosje en goed bereikbaar voedselrijk stuk in de vorm van een plas-dras.
We hopen dit jaar dan ook de nodige voedselzoekende vogels te gaan waarnemen op deze plek. En in het gebied meer nestelende weidevogels.
Subsidies
Subsidies kleine en nieuwe landschapselementen in Utrecht — Met de aanleg van deze elementen wil de provincie Utrecht het landschap mooier maken, de biodiversiteit vergroten en koolstof vastleggen, wat goed is voor het klimaat. Er zijn twee subsidieregelingen opengesteld. In het Binnenveld voert BoerenNatuur Utrecht Oost de regelingen uit. De medewerkers van BoerenNatuur adviseren over mogelijkheden en dienen namens de grondeigenaren die mee willen doen, de subsidieaanvraag met het bijbehorende plan in. De budgetten zijn beperkt, dus wie mee wil moet zich snel melden via: info@boerennatuurutrechtoost.nl . Of lees in de flyer over deze regeling .
Melkveehouders kunnen meedoen met de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw — Er is een tweede kans voor melkveehouders in Utrecht om mee te doen aan deze monitor. Een deelnemend bedrijf scoort op 15 indicatoren en zo is te zien waar mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer liggen. Bijvoorbeeld voor weidevogelbeheer of kruidenrijk grasland. Met de scores is geld te verdienen. In het eerste project doen al 148 bedrijven mee en er komt nu een tweede project. Hieraan kunnen 200 Utrechtse melkveehouders meedoen. Ook voor fruittelers komt er dit jaar een monitoringsproject. Kijk hier voor de voorwaarden.
Tot 100% subsidie voor een nieuwe laan, poel of houtsingel in Gelderland — Voor deelnemers of grondeigenaren in het buitengebied komt subsidie beschikbaar voor de aanleg van landschap en groen. Wil jij dus graag bomen langs je oprijlaan? Of heb je interesse in een poel of houtsingel? Meld je dan uiterlijk 31 maart aan bij BoerenNatuur Veluwe en krijg de aanschaf van het plantmateriaal en de aanleg van jouw landschapselement vergoed! Meer informatie vind je in de flyer Subsidieregeling Aanleg landschap en groen.
Bedrijfsnatuurplan — Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor natuurinclusief boeren kan je kosteloos een bedrijfsnatuurplan laten maken. Maar ook bodem- en waterplannen, kringloopplannen, agroforestry plannen en omschakelplannen. Elke agrariër in Utrecht en Gelderland kan meedoen, je hoeft hiervoor geen deelnemer van een Agrarisch Collectief te zijn. Kijk hier voor de regeling van Utrecht-Oost en de Veluwe.
Kruidenrijkgrasland — De verschillende gemeenten in Regio Foodvalley hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat veehouders in de regio maximaal gebruik kunnen maken van de actie 1001ha Kruidenrijk Grasland. Dit project van LTO en Urgenda stimuleert boeren de overstap te maken naar biodivers grasland. In de hele regio kunnen boeren kruidenrijk graszaad bestellen met korting, tot 6 hectare per persoon. Kijk hier voor meer informatie.
Het Binnenveld is voor mij een gebied waar we met vallen en opstaan proberen landbouw en natuur te combineren. Geen gemakkelijke opgave maar wel een mooie uitdaging!