Agrarisch natuurbeheer


ANV Het Binnenveld maakt zich sterk voor natuurinclusief boeren en het aanleggen van natuur- en landschapselementen in het Binnenveld. Ook streekeigen erfbeplantingen horen daarbij. Hiermee willen we het aantrekkelijke karakter van dit prachtige agrarische gebied versterken en de biodiversiteit vergroten.

De bescherming van de weidevogels (zoals kieviten, grutto’s en wulpen) en erfvogels (zoals steenuilen en boerenzwaluwen) door de vrijwillige weidevogelgroepen Oost en West is hier direct mee verbonden.

De veldcoördinator van de collectieven BoerenNatuur Utrecht Oost en BoerenNatuurVeluwe geeft namens de ANV informatie over beheerpakketten en subsidies aan geïnteresseerde agrariërs, landgoederen en particulieren met agrarische grond. Daarnaast voert de veldcoördinator diverse landschapsprojecten uit in het Binnenveld in samenwerking met de omliggende gemeenten.

Onder aan deze pagina staat een korte verkenning van de subsidiemogelijkheden in de provincies. De financiering van activiteiten loopt via de collectieven van BoerenNatuur.

Projecten

In het weidevogelplan 2020 is gekeken hoe binnen het Binnenveld het weidevogelbeheer nog beter uitgevoerd kan worden. In een weidevogelgebied wil je eigenlijk zo min mogelijk bomen (een open landschap). Het bosje tussen de Veenweg en de Grift was voor dat gebied voor de weidevogels een belemmering.
Het bosje is inmiddels verwijderd (elders is er een vervangend bosje aangeplant) en is van de sloot tussen de Veenweg en de Grift een natuurvriendelijke oever gemaakt.
Voor de weidevogels een hele verbetering: geen bedreiging van roofdieren uit het bosje en goed bereikbaar voedselrijk stuk in de vorm van een plas-dras.
We hopen dit jaar dan ook de nodige voedselzoekende vogels te gaan waarnemen op deze plek. En in het gebied meer nestelende weidevogels.

Subsidies

Als beheerder van agrarische natuur of kan je in het kader van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) een vergoeding krijgen voor de opbrengstvermindering en onkosten die gepaard gaan met het beheer. Voorbeelden van agrarisch beheer zijn kruidenrijke akkerranden, botanische hooilandjes of aan speciale inrichtingen voor weidevogels. Landschapselementen zijn poeltjes, singels en boomgaarden. Kijk hier voor de verschillende beheerpakketten van Utrecht-Oost en de Veluwe.

Bedrijfsnatuurplan
Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor natuurinclusief boeren kan je kosteloos een bedrijfsnatuurplan laten maken. Maar ook bodem- en waterplannen, kringloopplannen, agroforestry plannen en omschakelplannen. Elke agrariër in Utrecht en Gelderland kan meedoen, je hoeft hiervoor geen deelnemer van het Agrarisch Collectief te zijn. Kijk hier voor de regeling van Utrecht-Oost en de Veluwe

Subsidieregeling Waardedaling Grond (Gelderland)
Als door de aanleg van landschapselementen de onderliggende grond in waarde daalt kan in de provincie Gelderland bij het collectief BoerenNatuur Veluwe een subsidie voor compensatie worden aangevraagd. Kijk hier voor meer informatie voor de regeling.

Aanleg en Herstel Landschapselementen
Landschapselementen vormen in het landelijk gebied een netwerk van water en groen dat natuurgebieden met elkaar verbindt. Daardoor kunnen planten en dieren zich verplaatsen van het ene naar het andere gebied. In de landschapselementen is ruimte voor dieren om te schuilen, te nestelen en te eten. Dit is belangrijk voor de biodiversiteit. Er bestaan diverse regelingen:

Het Binnenveld is voor mij een gebied waar we met vallen en opstaan proberen landbouw en natuur te combineren. Geen gemakkelijke opgave maar wel een mooie uitdaging!