Vrijwilliger Weidevogelbeheer


Weidevogelbeheer is vooral een kwestie van doen. Het werk in het veld staat centraal. Met een piek in het leg- en broedseizoen in het voorjaar en de vroege zomer. Jaarlijks worden door de twee vrijwilligersgroepen (WBO en WBW) ca. 400 nesten beschermd. Hierbij worden gericht hulpmiddelen ingezet zoals vossenrasters, drones etc. Beide werkgroepen hebben in totaal ca. 25 vrijwilligers en er zijn ca. 35 boeren in het Binnenveld die aan weidevogelbeheer doen. In beide gebieden doen ook de loonwerkbedrijven actief mee aan de bescherming.

Zie jij jezelf al door de weilanden struinen? Op zoek naar nesten om te beschermen?

Meld je dan nu aan!

Functieomschrijving:

Belangrijkste activiteiten van de weidevogelbeheerders zijn het zoeken, in kaart brengen en markeren van nesten, het volgen van de legsels en kuikens, invoeren en verwerken van de resultaten, overleg met deelnemende boeren, het promoten van weidevogels en het meewerken aan pr-activiteiten en bijeenkomsten.

Werkwijze:
Om het overzichtelijk te houden is het werkgebied opgedeeld in een aantal deelgebieden. De vrijwilligers werken vaak in duo’s. Dan leer je van elkaar, ben je niet te lang in het veld en kun je elkaar indien nodig vervangen. Voor de dagelijkse coördinatie hebben beide werkgroepen een klein kernteam gevormd. In het voorjaar wordt een startbijeenkomst georganiseerd waarin afspraken worden gemaakt voor het komende seizoen en een slotbijeenkomst gericht op het bespreken van de resultaten.

ANV Het Binnenveld biedt jou: een leuke club mensen die zich op allerlei manieren graag inzet voor het prachtige agrarische natuurlandschap en de bijbehorende biodiversiteit. We houden van doorpakken en dat het liefst buiten.

Wil je ook meehelpen of wil je meer weten? Neem dan contact op met de coördinator.

Trek je laarzen alvast maar aan!